REGIO - Kaatssport op sterven na dood?

Alarmerend artikel in Het Nieuwsblad van 14 juli 2021

© Hashtag op Twitter,  auteur onbekend

Kaatsen is  of was ook in Wallonië erg populair en ook in sommige Nederlandse provincies. Hoe het er daar aan toegaat in deze authentieke volkssport, weten we niet echt. Maar in Vlaanderen is de sport  helaas geen lang leven meer beschoren. Of is er toch nog  hoop? Leest deze bijdrage die  in Het Nieuwsblad verscheen.

Wie doet er wat aan?

"Meervoudig landskampioen stopt, en andere clubs zullen volgen

Gedaan met kaatsen

Ooit was het de populairste sport in ons land, meer beoefend dan voetbal en atletiek. Maar anno 2021 lijkt kaatsen uitgekaatst. Met de stopzetting van veelvoudig landskampioen en bekerwinnaar Amis Réunis uit Buizingen verdwijnt alweer een monument in de balsport. “Elk seizoen stopt minstens één club.”

Wim Dehandschutter

Drie landstitels, negen Bekers van België, vier Supercups en winst op 48 nationale toernooien: Amis Réunis is een traditieclub in de kaatssport. Maar op een zucht van hun tachtigste verjaardag houdt de ploeg ermee op. De reden? De voorzitter wil na 23 jaar “in schoonheid afscheid nemen”, de overige bestuursleden beslisten mee op te stappen en geen enkele speler wil de rol overnemen.

“Het is helaas zo: eind september zal het doek vallen over onze traditieclub”, zegt Thierry Dufour, vertrekkend voorzitter van den Amis. “Eigenlijk bevestigen wij daarmee de trend van de jongste vijftien jaar, dat er zeker één club per seizoen stopt. Als ik mag afgaan op de geruchten, dan zullen andere op korte termijn volgen.”

Van 35 naar 15

“Er is vandaag zoveel aanbod in de vrije tijd, nu ook door de hype van padel” Dirk Van den Abbeelekaats-kenner

Cijfers van Kaatsentiteit Vlaanderen bevestigen de teloorgang van de sport. Vijftien jaar geleden waren er nog 35 clubs in Vlaanderen, daarvan zijn er nog 15. “We zijn op het einde van het seizoen opgelucht als er niet wéér een club stopt”, stelt voorzitter Marcel De Tant van de koepelvereniging onomwonden. “Ik zie de toekomst somber in.”

Beide heren geven dezelfde verklaring voor de teloorgang: het kaatsen is aan het vergrijzen. Ten eerste: vrijwilligers, die de clubs doen draaien, zijn doorgaans zestigplussers. Na decennialange inzet haken ze een voor een af. Dat is zowat het verhaal van Buizingen. En ten tweede: de jeugd is niet meer warm te krijgen. Zonder jeugdspelers geen doorstroming naar de eerste ploeg, en geen toekomst voor de club.

Dirk Van den Abbeele, gewezen speler en auteur van een boek over het kaatsen, vreest dat de desinteresse bij de allerjongsten de doodsteek kan worden. “Kaatsen was tot en met de Tweede Wereldoorlog de populairste en meest beoefende sport in België. Vandaag is er gewoon zoveel meer aanbod in de vrije tijd, nu ook door de ­hype van padel.”

Te veel geld

Maar vergis u niet, er gaat geld om in het kaatsen. “Te veel zelfs”, meent Marcel De Tant. “Door de beperkte instroom van jeugdspelers is er voor de eerste ploeg een schaarste aan goeie kaatsers, die hun prijs kunnen opdrijven.” Zij gebruiken het arrest-Bosman uit het voetbal om transfervrij te vertrekken. “Reken maar dat ze weg zijn als ze een eurocent meer kunnen verdienen. Clubliefde ­bestaat niet meer.” Volgens De Tant verdient een gemiddelde kaatser “merkelijk meer” dan een voetballer in derde en vierde provinciale. Hij heeft bedragen van 20.000 euro per seizoen voor topspelers in eerste nationale horen vallen.

Kan de teloorgang van het kaatsen worden gestopt? De Tant is pessimistisch. “Het is een vicieuze cirkel. Hoe minder clubs, hoe verder jeugdspelers moeten rijden. Die doen dat niet. En hoe minder jeugdspelers, hoe minder bestaansrecht voor de clubs.”

 

 

Vaak gelezen

Actueel

Kapelletjes in Beersel