Vandaag in Halle Aflevering 7 Hoog water in 't stad: Kan Inspraak de vis verdrinken ?

De afgelopen dagen hebben we ons verdiept in de toekomst van De Bres in Halle.  Aanleiding was een promotiefilmpje waarin een medewerker van het studiebureau Omgeving uit Gent/Antwerpen zeer schematisch de bedoelingen van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) De Bres uiteenzet.

Rond dezelfde tijd maakten we een wandelingetje in het Elisabethpark en zakten we daar af naar het lager gelegen Zenneterras, onderdeel van de Zinderende Zenne. We vonden dat het er  eerder verloederd uitzag en bedachten dat veel recente nieuwigheden in de stad een beter lot verdienen.

©RNZ  Skatepark De Bres

Zo kwamen we terecht bij wat nu weer op stapel staat: de volledige omvorming van De Bres en omgeving. We begonnen in dit dossier te graven op basis van de beschikbare informatie. Onze bevindingen konden we via Halse Facebookgroepen kwijt. Er is daar heel veel op gereageerd.

Wat ons opviel: veel mensen vragen gewoon dat het stadsbestuur heel het openbaar domein verzorgt en koestert, netjes onderhoudt en opfleurt en niet telkens met nieuwe grootscheepse plannen op de proppen komt. Er is zeker geen dringende vraag naar grootschalige innovaties.

Nu is er wel een nieuwigheid in de vorm van een 'inspraakronde' over het RUP De Bres,  los van en voorafgaand aan het wettelijk openbaar onderzoek.  Iedereen mag dus ideeën spuien.

Evenwel: 

Het is geenszins duidelijk wat daarvan de bedoeling is, hoe die beoordeeld zal worden, wat er van wordt opgepikt, ...

©RNZ Speeltuigen aan De Bres

Bovendien blijkt  uit de documenten en teksten  (168 blz.) op Internet (halle.be) dat "de Stad", het schepencollege dus (?) in menig opzicht al uitgesproken voorkeuren heeft en dat ze ons compleet in het ongewisse laat over de haalbaarheid van de plannen (zoals "een open Zenne, als het  technisch realiseerbaar is" of "woongelegenheid staat wel in het plan  maar hoeft niet, toch niet direct" ). En bovendien: geen enkele raming van de kosten van dit alles. Alsof je een luxejacht zou vragen als je  amper een roeibootje kan betalen, dat lijkt toch onwezenlijk.

Wie op de mooie uitnodiging tot "inspraak" ingaat, fietst dus in het ijle. Je mag zo hard trappen als je wil, je komt geen millimeter verder.

In het Frans  bestaat daarvoor het bekende gezegde "noyer le poisson".  En dat is de meest kritische geesten niet ontgaan: Als je de vis verdrinken kan,  win je het pleit van de brave zielen die zich  hebben ingespannen om positief en creatief én/of kritisch mee te denken. Er zitten in de ideeëntrommel die je overhoudt altijd wel enkele die je kan gebruiken omdat het in je kraam past.  Genre "waterspeeltuin", bijvoorbeeld.  

Deze eerste informele inspraakronde is ook geheel vrijblijvend. Bij het latere verplichte Openbaar Onderzoek moeten alle opmerkingen en bezwaren wel worden behandeld. Meestal klaart het studiebureau die klus, uiteraard in samenspraak met het schepencollege.


Niettemin geldt de oproep:
Uw mening is goud waard. De stad wacht er op.

**

Maak ook eens kennis met de mooie voorstelling van zaken door studiebureau Omgeving uit Gen/Antwerpent. Dit bureau maakte eerder al lijvige studies voor en over de Stad Halle die echt doen dromen:

  https://omgeving.be/blog/projecten/stadsvernieuwingsproject-possozplein-slingerweg-de-bres/# (2015)

https://omgeving.be/blog/projecten/landschapsplan/ (2016-2017)

 https://omgeving.be/blog/projecten/a8-halle/ (2008-2014, op vraag van het Agentschap Wegen en Verkeer).


Vaak gelezen

Actueel

Kapelletjes in Beersel