REGIO - Canon Vlaanderen uit startblokken

 


 

 Commissie Canon van Vlaanderen is compleet

De 9 experts die de Canon van Vlaanderen zullen uitwerken zijn nu allemaal bekend. Voorzitter Emmanuel Gerard heeft 8 collega’s verzameld en de Vlaamse Regering heeft hen ook benoemd. De pluralistisch samengestelde en interdisciplinaire commissie zal de Canon opstellen tegen oktober 2022. “Het werk aan de Canon van Vlaanderen kan nu echt beginnen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Ik wens de experts alle succes bij deze opdracht”.

De Canon van Vlaanderen zal onafhankelijk opgesteld worden door een pluralistische en interdisciplinaire commissie van 9 leden. Historicus Emmanuel Gerard heeft als voorzitter van de commissie de andere 8 leden geselecteerd en de Vlaamse Regering heeft nu alle namen bevestigd. Het gaat om Kevin Absillis, Tinneke Beeckman, Wim De Clercq, Jan Dumolyn, Hind Fraihi, Katlijne Van der Stighelen, Cathérine Verleysen en Frank Willaert.

De leden van de commissie krijgen 2 jaar de tijd om de Canon van Vlaanderen op te stellen. Ze kunnen daarvoor ook overleggen met externe experts. De commissie zal ook aanbevelingen formuleren over de toepassing van de Canon en over de evaluatie in de toekomst. Parallel werkt de commissie ook aan een wervende website. Die website moet een krachtig, flexibel en aantrekkelijk instrument worden om de Canon te verspreiden bij het brede publiek.

“Professor Gerard is erin geslaagd om een sterke en evenwichtige commissie samen te stellen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Er zijn zowel mediëvisten als moderne en hedendaagse historici, kunsthistorici en letterkundigen vertegenwoordigd, samen met een archeoloog. Er is een gezond evenwicht tussen de geslachten en de verschillende instellingen. Bovendien is met Hind Fraihi ook de journalistiek vertegenwoordigd”.

Kevin Absillis (1980) is als hoofddocent Nederlandstalige letterkunde en literatuurwetenschap verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Zijn onderzoek spitst zich toe op de geschiedenis van het Vlaamse boekenvak en de wisselwerking tussen Vlaamse literatuur en culturele stereotypering.

Tinneke Beeckman (1976) promoveerde in de moraalwetenschappen aan de VUB en deed een aanvullende masteropleiding filosofie aan de ULB. Tussen 2003 en 2012 was ze als postdoctoraal onderzoeker (FWO) aan de VUB en was ze er wetenschappelijk coördinator van het centrum voor de studie van de verlichting en het hedendaagse humanisme. Ze is ook schrijfster en columniste.

Wim De Clercq (1973) is als hoogleraar Archeologie van de historische perioden (Romeins t.e.m. vroegmodern) in Noordwest-Europa verbonden aan de Universiteit Gent. Hij onderzoekt het verleden vooral door de interdisciplinaire studie van landschappen, materiële cultuur en menselijke stromingen.

Jan Dumolyn (1974) is als hoofddocent middeleeuwse geschiedenis verbonden aan de Vakgroep Geschiedenis en het Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies van de Universiteit Gent. Hij publiceert over de sociale, politieke en culturele geschiedenis van de laatmiddeleeuwse Zuidelijke Nederlanden, met als specialismen de stadsgeschiedenis en de geschiedenis van de werkende klassen en hun collectieve acties.

Hind Fraihi (1976) is journaliste en columniste. Ze verwierf bekendheid door haar boek Undercover in Klein-Marokko, waarin ze in 2005 al de opkomst van de jihad in Molenbeek vastlegde. In 2017 was ze de eerste schrijver in residentie voor kunstinstelling Vooruit in Gent. Dit academiejaar is ze titularis van de leerstoel Willy Calewaert aan de VUB.

Katlijne Van der Stighelen (1959) is als gewoon hoogleraar verbonden aan de Onderzoeksgroep Kunst van de vroegmoderne tijd van de KU Leuven. Ze publiceert boeken en artikelen over de Antwerpse barokschilderkunst, over het portretgenre, over het fenomeen van het vrouwelijke dilettantisme en over historische en hedendaagse vrouwelijke kunstenaars.

Cathérine Verleysen (1972) is thans Waarnemend Algemeen Directeur van het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK), waaraan ze sinds 2002 verbonden is. Ze is auteur van verschillende essays en publicaties over de Belgische en Vlaamse moderne kunst, de artistieke relaties tussen Frankrijk en België tussen 1880 en het Interbellum, de verwantschap tussen literatuur en beeldende kunst en de moderne religieuze kunst.

Frank Willaert (1952) is emeritus gewoon hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en ondervoorzitter van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL). Hij is gespecialiseerd in de Nederlandse letterkunde van de middeleeuwen en publiceert vooral over mystiek en lyriek.

“De commissie staat voor een historische klus”, zegt Weyts. “Zij hebben de taak om ons collectief geheugen mee vorm te geven. Dat is geen lichte opdracht. Ik heb er vertrouwen in dat we met deze commissie een Canon kunnen opmaken die een vertrekpunt is voor een veel grotere dialoog over Vlaanderen: een dialoog tussen alle Vlamingen, van alle achtergronden”.


Vaak gelezen

Actueel

Kapelletjes in Beersel