HALLE - De strijd tegen fietsdiefstallen

Op de jongste gemeenteraad van Halle is de  strijd tegen de  fietsdiefstalllen in de stad  aan de orde gekomen. Aanleiding was een reeks van voorstellen die raadslid Benjamin Swalens  (N-VA) hierover lanceerde. De jongste tijd kregen die diefstallen heel wat aandacht in de publieke opinie en was er wel veel rond te doen in sociale media.

 

©Politie Deventer

Burgemeester Marc Snoeck (S.pa) gaf een  uitvoerige stand van zaken: "Ook wij vinden dit een heel belangrijk aandachtspunt. Om te beginnen is het belangrijk te melden dat de fietsdiefstallen in onze stad tot voor 2018 steeds boven de 200 feiten per jaar lagen. Door een plan van aanpak konden we dit in 2018 herleiden tot net iets meer dan 100 en in 2019 doken we zelfs voor het eerst onder de 100 feiten. Vanaf maart 2018 heeft de politiezone voorzien in twee vaste inspecteurs, waardoor capaciteit kon worden vrijgemaakt om de fietsdiefstallen gericht op te volgen en aan te pakken. En dit loont, want nog maar enkele dagen geleden heeft men 2 daders op heterdaad kunnen betrappen. Dit duo wordt aan 11 feiten van de afgelopen weken gelinkt. Begin oktober werd nog een andere verdachte gevat in Brussel toen hij een gestolen fiets uit Halle probeerde te verkopen. En iets later werden 3 andere fietsdieven in het stadscentrum opgepakt. Door identificatie/betrappingen stelden we vast dat in vele gevallen 1 of 2 daders verantwoordelijk waren voor een reeks feiten (op korte termijn). Telkens als dader(s) konden worden gevat, stopten de fietsdiefstallen (tijdelijk). Veelal doken na een tijd nieuwe dader(s) op. Het parket werkt ook goed mee en zorgt effectief voor vervolging, waardoor de actie op het terrein loont.

 

De buit van de diefstallen is wel gewijzigd tegenover vroeger. De dieven richten hun pijlen meer op nieuwe en elektrische fietsen. Daardoor is de impact voor de slachtoffers nog groter. En de fietsdieven verplaatsen zich meer naar het centrum in de plaats van enkel op het stationsplein actief te zijn.

 

Er wordt nu al cameramateriaal gebruikt. Ik geef graag actuele cijfers over de rol van camera’s:

 

     Jaar 2018: 104 feiten (=klachten ingediend bij de PZ Zennevallei) waarvan in 23 gevallen beelden werden opgevraagd en waarvan 17 feiten werden opgehelderd (= identificatie daders)

     Jaar 2019: 93 feiten (=klachten ingediend bij de PZ Zennevallei) waarvan in 37 gevallen beelden werden opgevraagd en waarvan 29 feiten werden opgehelderd (= identificatie daders)

     Jaar 2020: 99 feiten (=klachten ingediend bij de PZ Zennevallei) waarvan in 29 gevallen beelden werden opgevraagd en waarvan 27 feiten werden opgehelderd (= identificatie daders)

 

Ik kan geen beloftes maken dat al onze huidige en toekomstige fietsenstallingen met een camera uitgerust zullen zijn. Dat is niet realistisch en financieel niet optimaal. We kopen sowieso wel extra camera’s aan, die ook in fietsenstallingen geplaatst kunnen worden. Zowel de politie als onze eigen stadsdiensten zijn hier vragende partij voor.

 

Onze politiezone beschikt over een lokfiets, maar tot op heden werd besloten hier niet over te communiceren. De fiets werd in 2017 verschillende keren ingezet maar helaas zonder enig succes: hij werd nooit gestolen. Deze lokfiets valt onder de bijzondere opsporingsmethode,wat heel wat meer administratief werk met zich meebrengt. De inzet van camera’s is dus efficiĆ«nter en leidt tot meer opgeloste zaken.

 Om preventief te werken is het graveren van de fiets zeker een pluspunt. Wij vinden het een goed idee om de mogelijkheden hiertoe uit te breiden. Dat voorstel kunnen we dus ten volle steunen.

" aldus de burgemeester.

 

Vaak gelezen

Actueel

Kapelletjes in Beersel