HALLE - Skaten met of zonder bescherming

Het skatepark  van Halle wordt druk  gebruikt. Met of zonder de verplichte beschermingsattributen?  Duidelijke verschillen in de interpretatie van het stedelijk reglement.

©RNZ Benjamin Swalens ergert zich aan gebrek aan de verplichte beschermende kledij op het Halse skatepark
 
N-VA-raadslid Benjamin Swalens stelt zich vragen bij de gevaarlijke situatie op het skatepark De Bres. Het overgrote deel van de gebruikers draagt onvoldoende beschermende kledij. Nochtans is het dragen van hoofd-, knie-, pols- en elleboogbescherming verplicht. Dat staat zo in het reglement dat door de gemeenteraad is goedgekeurd. Hij kaartte de problematiek aan op de gemeenteraad maar is ontgoocheld in het antwoord van het schepencollege. Deze vinden het afdwingen van de veiligheid op het skatepark niet echt een prioriteit.

“De stad weet dat de regels niet gevolgd worden maar het schepencollege aanziet het niet als een prioritair probleem. Vreemd want in het reglement verbindt de stad zich er ook toe de toepassing van het reglement af te dwingen door fysieke controle of camerabewaking. Maar dat gebeurt niet. Er is geen controle, er was er zelfs geen toen het skatepark na corona heropende onder toezicht. Men had de toezichter niet de opdracht gegeven de jongeren aan te spreken op het gebrek aan beschermende kledij. Dat was nochtans een kleine moeite. Deze lakse houding van de stad creëert een potentieel gevaarlijke situatie. Eén slechte val kan een blijvend letsel veroorzaken waar de skater de rest van zijn leven last van heeft”, zegt Benjamin Swalens.

De stad zelf wil inzetten op sensibiliseren en opleiding. “Op zich geen slechte zaak maar dit komt te laat. De vakantie begint binnen enkele dagen. Hoe gaat de stad dan nu nog eens ensibiliseringscampagne opzetten?”, vraagt Swalens zich af. Hij stelt voor meer te controleren ter plaatse en de jongeren aan te spreken op hun gebrek aan bescherming. “Men hoeft niet direct te beboeten. Men kan gewoon de jongeren zonder beschermkledij verplichten de piste te verlaten tot ze in regel zijn,” besluit Swalens.


Het antwoord van schepen van jeugd Dieuwertje Poté (CD&V) zoals het in een  persbericht verspreid is:

Raion VZW is de partner die voor ons toezicht gehouden heeft bij de gedeeltelijke heropening van het skatepark aan de Bres. Deze partner kreeg een specifieke opdracht in het kader van de coronamaatregelen. De opdracht van Raion werd dan ook als volgt omschreven: (i) registratie van de aanwezige skaters doen in functie van contacttracing, (ii) erover waken dat de maximumcapaciteit niet overschreden wordt, (iii) een doorschuifsysteem voorzien als het te druk wordt en (iv) regelmatig terugkoppelen naar de stad over al deze zaken. Het was dus niet de taak van deze partner om erop toe te zien dat skaters bescherming droegen. Raion heeft hun taak uitgevoerd zoals wij hebben gevraagd.

Maar dat neemt niet weg dat de vraag over het dragen van beschermende kledij terecht is. We hebben die voorwaarde begin dit jaar om goede redenen  opgenomen in ons reglement, namelijk om skaters te beschermen en over hun welzijn en gezondheid mee te waken.

Als wij deze bepaling uit ons reglement zelf evalueren, dan zien we dat vooral jongere en minder ervaren skaters een hele set bescherming dragen. Helmen zien we in het algemeen meer opduiken, ook bij de meer ervaren en oudere skaters.

De controle op de toepassing van het reglement gebeurt door de politie, stadswachten en ambtenaren die bevoegd zijn om GAS boetes uit te schrijven. De toepassing van deze clausule uit het reglement wordt niet voortdurend of systematisch gecontroleerd, maar wel wanneer we signalen krijgen dat er zich problemen stellen. Zo houdt de politie bijvoorbeeld regelmatig een oogje in het zeil op het skatepark, maar eerder om overlast op tijd te kunnen capteren en niet zozeer als controle op het dragen van beschermingsmateriaal. De stad en de politie hebben op dit moment niet decapaciteit om hier voortdurend controle op te doen via cameratoezicht. Vanuit de stad lijkt het ons op dit moment ook niet de belangrijkste prioriteit om hier camera’s op in te zetten. Die gebruiken we bij voorkeur voor het opsporen van sluikstorters, bij andere afvalproblematieken of in het verkeer, waar de noden
prangender zijn. We kunnen dit standpunt natuurlijk bijsturen als er meer camera’s ter beschikking zijn.

  Wanneer we als stad zelf skatelessen of skatekampen organiseren, dan controleren we natuurlijk wél dat er altijd de nodige bescherming wordt gedragen. We hebben als stad ook een belangrijke sensibiliserende rol. Ik ben zeker bereid om daar de komende jaren verder op in te zetten, bijvoorbeeld door een actie te houden aan het skatepark en skaters op het belang van voldoende bescherming te wijzen of door er een speciaal lesmoment rond te voorzien in onze kampen. Ook vanuit de partners waarmee we samen initiatieven nemen voor skatekampen of skatelessen wordt het signaal gegeven dat beschermende kledij een must is om veilig te skaten. Ik zeg dus niet dat dit geen prioriteit is, maar we verschillen duidelijk van mening over de beste aanpak: u wil de skaters beboeten als ze niet alle beschermende kledij dragen, maar ik denk dat het op dit moment nog veel efficiënter is om via gerichte acties en via de lokale skate community skaters beschermende kledij te laten dragen.



Vaak gelezen

Actueel

Kapelletjes in Beersel