HALLE - Fietsersbond pikt graantje mee, met dank aan Corona

In Halle zorgt Corona zoals alom voor veel ellende en ongerustheid. Toch is zelfs ook hier een klein lichtpuntje, alvast voor de bekende Fietsersbond die steevast  felle reacties uitlokt bij voor- en tegenstanders van de tweewieler in het stadsverkeer. Hier geldt dan ook  de stilaan tot op de draad versleten zegswijze: "Elk nadeel heb z'n voordeel."  Met dank aan een inmiddels overleden  Hollandse stervoetballer, die hiermee in de Canon van de Nederlandse literatuur is beland.


©Fietsersbond Halle: voetgangers en fietsers palmen de Beestenmarkt in. 
Wel vreedzaam, natuurlijk


Terug naar Halle: daar zegt de Fietsersbond nu: " Laat ons van de Coronaperikelen gebruik maken  om heel de binnenstad tot zone 20 om te vormen en het "historisch ei" dat deze binnenstad vormt toevertrouwen aan fietsers en voetgangers. Zij mogen zich hier kronen tot koning, keizer, admiraal: het  wordt van  hen allen alleen  allemaal". 

Concreet

Vanaf 11 mei zal een nieuwe fase van de Corona-exit van start gaan en dan kunnen winkels geleidelijk aan terug opengaan. Maar ook daar zullen de regels rond afstand  houden (bekend als het Engelse social distancing) gerespecteerd moeten worden. Daarom hebben al enkele steden besloten om een deel van hun stadskern om te toveren tot woonwijk.


De Fietsersbond Halle vindt dat dit ook in Halle zou kunnen gebeuren. Zo zouden voetgangers voorrang hebben en de volledige breedte van de weg gebruiken. Op deze manier kunnen ze de regels rond social distancing maximaal respecteren.


Fiets



Volgens de Fietsersbond zouden enkele handelsstraten ook tijdelijk autovrij gemaakt kunnen worden. “Zelfs met social distancing neemt een fietser nog steeds 8 (geparkeerd) tot 15 (rijdend) keer minder ruimte in beslag dan een personenwagen. Voetgangers nemen zelfs nog minder ruimte in. Wie rekent, zet dus in op voetgangers en fietsers. Zij winkelen trouwens vaker lokaal”, zegt de Bond.


“Door de coronamaatregelen hebben veel Hallenaars de weg gevonden naar de fiets. Dit biedt onze stad een unieke kans om dit gezonde en goedkope vervoermiddel nog aanlokkelijker te maken, met slechts enkele kleine ingrepen. Zo kan een veilige fietsroute door Halle eenvoudig vervolledigd worden door zo snel mogelijk een fietsstraat te maken van de Leide”, aldus de bond. Zo wil de Fietsersbond "de mobiliteitsknoop meer ontwarren en een stap zetten naar een meer gezonde, veilige en menselijke stad."  Of: waartoe Corona al niet leiden kan.




Vaak gelezen

Actueel

Kapelletjes in Beersel