Op de jongste gemeenteraad in Halle werd ook een nieuwe straatnaam goegekeurd: Thérèse Merckx Erf. In de motivering voor die naamgeving wordt eigenlijk enkel gezegd dat mevrouw Merckx schepen is geweest in Halle en in Lembeek. Verdere argumenten of motieven worden voor haar niet vermeld. (zie ook de opmerking aan het einde van deze bijdrage, eigen opzoekingen) Andere namen en gegadigden, gesuggereerd door Den Ast, de Geschiedkundige Kring en de Cultuuurraad, worden wel nader toegelicht, maar die haalden het dus niet. Yves Demanet (Halle 2019) stemde tegen. Hij legt uit waarom.
Agendapunt 31 : nieuwe straatnaam (Thérèse Merckx Erf)
©Halle 2019 |
"Mijn mening heeft niets te maken heeft met de
persoon van mevrouw Thérèse Merckx, had dit nu bijvoorbeeld
over een andere politica gegaan had ik vanavond net
hetzelfde gezegd.
Ik vind dat de huidige generatie politici best ophoudt met de politieke klasse, met zichzelf, te bewieroken, te loven door straten, pleinen, erven naar politici te vernoemen. Dat komt op mij niet als nieuwe politiek over, integendeel, dat is ‘ancien régime’ politiek.
Policiti hebben een taak tegenover de gemeenschap. De uitvoering van die taak en de erkenning die de politici hiervoor krijgen via hun behaalde stemmen en via het loon of de zitpenning die ze hiervoor ontvangen zou moeten volstaan. Politici hebben geen blijvende erfenis, hun belangrijkheid stopt de dag dat ze hun mandaat neerleggen; daar stopt het. Of willen jullie dat er binnen 30, 40 jaar als we het bij de dames houden, een Nelly Lanis- of Dieuwertje Potéplein komt? Of een Peggy Massienlaan? of een Marijke Ceunen Dreef? Vinden jullie dat zelf niet wat gênant?
Als er geen mogelijkheid is van een toponiem (geografische verschijningsvorm) en een straatnaam naar een persoon is wenselijk, dan kijk ik eerder naar de kunstenaarswereld. Kunstenaars creëren een tastbare visuele erfenis die de tand des tijds doorstaat. Politici niet. Wie is er nu of binnen honderd jaar vertrouwd met de politieke realisaties van August De Maeght of Jozef Possoz? Had men niet beter de 'Parijsstraat' behouden? Hadden we niet beter de naam 'Nieuwe Markt' achter het historisch stadhuis behouden?
Vandaar, als het terecht de beurt is aan dames, laat ons kijken naar die personen waarvan we binnen honderden jaren nog het werk in musea , bibliotheken of andere publieke plekken kunnen appreciëren.
Ik denk bijvoorbeeld aan de novelliste Cecile Vanderstaeten die haar intense belevenissen in de Halse binnenstad aan het begin van WOII publiceerde in een boeiende novellebundel ‘Een Knagend Gevoel’. Of ik denk aan schilderes Mona Martin die tezamen met haar echtgenoot Paul Hulin in de Stadhuisstraat woonde. Mits wat speurwerk komen de onze Halse kunstenaressen wel op het voorplan.
Ik zal dus dit agendapunt niet goedkeuren."
N.v.d.r. Uit De Standaard van 14 januari 2005
HALLE/LEMBEEK. Thérèse Merckx overleden
In Anderlecht is gisteren Thérèse Merckx overleden. Ze is net geen 84
geworden. Merckx was lange tijd schepen en gemeenteraadslid voor de SP
in Lembeek voor de fusie en in Halle in de eerste periode na de fusie.
Zowel in Halle als in Lembeek drukte zij haar stempel op het sociale
leven door haar grote sociale bewogenheid. Ze stond aan de wieg van de
Gemeentelijke Bond der Gepensioneerden Thérèse Merckx in Lembeek. In tal
van organisaties van de socialistische beweging zat ze in het bestuur.
Thérèse Merckx wordt gecremeerd op donderdag 20 januari om 10.45 uur in
het crematorium in Ukkel. Om 15 uur is er een burgerlijke plechtigheid
in het rouwcentrum Vansintjan aan de Gaasbeeksesteenweg in Halle. Een
laatste groet brengen kan op dinsdag 18 januari tussen 18 en 19 uur in
het rouwcentrum.
(idh)