HALLE - Parkeren aan de Scheepswerfkaai ten koste van natuur?

 

SLINKSE UITBREIDING PARKING SCHEEPSWERFKAAI?

Een lid van de Gecoro (de gemeentelijke commissie Ruimtelijke Ordening, een wettelijk verplicht adviesorgaan) in Halle, tevens bewoonster van de Scheepswerfkaai, reageert verontwaardigd op de onaangekondigde heraanleg van de parkeergelegenheden langs de Scheepswerfkaai.

 "Het is te laat… er werd met opzet niet gecommuniceerd door het stadsbestuur en dus werden bulldozers vandaag aan het werk gezet om de uitbreiding van de parking aan te vatten.

Foto ingezonden.

 

Wat een ravage…

 Dit is dus wat de schepen van de partij Groen een paar uur geleden nog trachtte te verkopen als: ‘er staan daar geen grote veranderingen gepland. Er worden geen bomen gekapt; maar op de randen worden de BODEMBEDEKKERS; die de laatste jaren hun gang konden gaan wel IETWAT teruggebracht. 

Gelet op de POVERE staat van het terrein om de wagen op te parkeren, komt er een parkeergeleiding met vakken, ter OPTIMALISATIE VAN HET AANTAL plaatsen.’

 Dit is in de ogen van het bestuur een optimalisatie van een povere staat! Weten ze eigenlijk wel waar ze het over hebben?

 Zal de pers deze miskleun verslaan? Of is de pers ook niet op de hoogte gebracht? Of past dit niet in de goed-nieuws-show? Nochtans parkeerplaatsen in Halle en de ‘creatie’/ inhuldiging ervan: een hot item!

 BESTUUR, maar ook GEMEENTERAAD en OPPOSITIE: toch nog een ultieme poging om DEZE WERKEN STOP te zetten:

-            Er is nog steeds niets gecommuniceerd, geen  brief, geen melding, geen plan (bestaat het wel???): welk een arrogantie ten opzichte van de inwoners van de stad…

-            Al ooit gehoord van het broedseizoen? (begin en einddatum kunnen verschillen al naargelang de bron, maar 15 juni valt er altijd in)

Juridisch gezien begint het broedseizoen in Vlaanderen op 15 maart en eindigt op 15 juli. In deze periode is het verboden om opzettelijk vogels, hun eieren en hun nesten te verstoren en/of te vernielen. Tijdens deze periode vermijd je de omgeving te verstoren. Je kunt in de vergunning opnemen dat tijdens de broedperiode geen activiteiten mogen plaatsvinden.

https://www.natuurenbos.be/helpdesk/begrippen

-            Al gehoord van hitte-eilanden?

Het is van belang bij de ruimtelijke planning in steden rekening te houden met de invloed van de bebouwing op het lokale klimaat, onder andere door vegetatie en wateroppervlakken in te zetten om de extreme temperaturen lokaal te milderen. Uit onderzoek blijkt dat vooral minder verharding en meer groen in de stad het hitte-eilandeffect kunnen verminderen: ontharden is de boodschap, niet bijkomend verharden.

https://www.milieurapport.be/milieuthemas/klimaatverandering/temperatuur/hitte-eilanden-in-steden

-            Al gehoord van wateroverlast? Bij hevige regenval stroomt het water van de hoger gelegen delen van de straat, inclusief de parking naar het kruispunt met de Vandermaelestraat. In de stroom worden massa’s grind van de parking meegesleurd. Die komen op het wegdek terecht waar ze worden weggereden door de daarna passerende wagens. Steen in je raam nadien? Gemeld aan da stad: antwoord: eigen schade, dikke pech…

Bij de zojuist ‘geherprofileerde’ parking wordt het probleem verergerd: in grotere helling naar de straat aangelegd en dus nog meer miserie in de toekomst. (Indien bij volgende regenbui schade aan eigendommen optreedt: komt de stad tussen in de kosten, veroorzaakt door deze werken?)

-            Al gehoord van biodiversiteit en pioniersvegetatie, grasland en houtkanten? Wel dat is wat daar nu zo mooi aan het gebeuren was: de moeizame inpalming door de vegetatie van een voormalig half stort van een aannemer. Om ditzelfde resultaat te bereiken moet de mens enorm veel geld en tijd investeren. En of u dat nu begrijpt of niet: er heeft zich een heel intens  en biodivers ecosysteem ontwikkeld in de loop der jaren. Dat geeft u nu op om een paar wagens meer te plaatsen."

Vaak gelezen

Actueel

Kapelletjes in Beersel