Petitie tegen uitbouw aan oud stadhuis in Halle

Halle2019 start petitie met als motto : Red het Possozplein! NEEN aan de bombastische nieuwbouw Historisch Stadhuis - JA aan lift en trap !

 

©Halle 2019 Y Demanet

Vrijdag 19 maart 2021 gaat de petitie  “Red het Possozplein! Neen aan de bombastische nieuwbouw - Ja aan lift en trap ! ” online.

De rechtstreekse aanleiding is het 3de ontwerp van de aanbouw aan het historische stadhuis dat maandag 15 maart jl. door de dienst Patrimonium aan de Commissie Stadsontwikkeling  in Halle is voorgelegd.

Dat derde ontwerp is een opgesmukte versie van het eerste ontwerp uit 2012 waarvan architect Karel Breda zelf zei :

de vrees is er  dat dit volume eerder bombastisch zal aanvoelen en een grote hypotheek zal leggen op zicht en licht van de omgeving.”  

 "Op dit punt zijn we met dit 3de ontwerp weer aanbeland," zegt initiatiefneler Yves Demanet.

 "Tussen de Basiliekstraat en het J. Possozplein verrijst met dit ontwerp een wand van 20m hoogte x 15m breedte, ofwel 300 vierkante meter. Deze wand reikt tot de nok van het historisch stadhuis en torent dus boven de huizen van de omgeving uit, het blokkeert volledig de lichtinval op de appartementen van het hoekhuis Basiliekstraat/Possozplein.

De stadskern van Halle is wegens zijn historische waarde een bij wet beschermd stadsgezicht. Met dit nieuwbouwproject verdwijnt de historische zichtas Possozplein-Basiliekstraat volledig wat volledig indruist tegen de geest én de letter van het Ministerieel besluit uit 1994.

Vandaar dat Halle2019 pleit voor een sobere aanpak van de toegankelijkheidvereiste : trap en lift voor iedereen, ook rolstoelgebruikers : JA, natuurlijk.  Overkapt terras en lege ruimtes over 15m lengte tot op 20m hoogte : NEEN.

De oorspronkelijke achtertraptoren die de toegang verschafte tot de hogere verdiepingen had een diepte van 2,5m. Dat is 6-maal (!) minder dan de 15m diepte van aanbouwproject 3.  Dit project is geen loutere aanbouw meer, het is een nieuwbouw op zich wat dysfunctioneel en dysproportioneel tov het historisch stadhuis.

 Het is de bedoeling deze petitie aan het college van burgemeester en schepenen te overhandigen van zodra dit project ter goedkeuring aan de Gemeenteraad wordt voorgelegd."

Link naar de petitie : https://petitie.be/petitions/red-het-possozplein-neen-aan-de-bombastische-nieuwbouw-ja-aan-lift-en-trap?locale=nl&fbclid=IwAR2LVYRRx-9kVQ65pCyoldVi5uiKKVY-18kFMbE7U-Zt7qicPE2gwG_JvMw

 

Vaak gelezen

Actueel

Kapelletjes in Beersel