Dank zij het Plan Boommarter is het Hallerbos de afgelopen 15 jaar met 10% gegroeid. Het Plan is een samenwerkingsinitiatief
om natuurgebieden in de rand rond het Hallerbos geleidelijk met elkaar te verbinden. Hierdoor wordt de verstedelijking van de Zennevallei toch enigszins teruggedrongen, hoewel er overigens niet echt meer broodnodige natuur in de woongebieden mee wordt gerealiseerd. Geplande boomaanplantingen eind dit jaar zijn vanwege Covid-19 wel uitgesteld.
©Natuur en Bos |
In 2006 vonden de stad Halle, het Agentschap voor Natuur & Bos, het Regionaal Landschap, Natuurpunt Halle en de Natuurgidsen Zuid-Westbrabant mekaar om de bestaande bosgebieden rond Halle via groene corridors met mekaar te verbinden. Tussen het Hallerbos, het Lembeekbos en het Maasdalbos werden eilandjes van natuur gecreëerd door de aankoop van weilanden, boomplantacties, het aanplanten van hagen en houtkanten en zo meer. Die groene stapstenen zorgen ervoor dat fauna en flora van het ene stukje natuur in het andere kunnen overgaan. Als mascotte voor dit project koos men de boommarter omdat hij een groter aan elkaar gesloten gebied nodig heeft om te overleven. De droom is ooit om de boommarter opnieuw in de streek te introduceren, want dat zou betekenen dat het goed gaat met de natuur.
Sinds de start in 2006 is er vijftien hectare bos bijgekomen rond het Hallerbos. Tien hectare grasland en weilanden worden nu als natuurgebied beheerd en er werd vijftien kilometer hagen en houtkanten aangelegd, naast tal van boomgaarden.
De komende
jaren worden de inspanningen voortgezet. Op 29 november en op 13 december waren opnieuw grote
boomplantacties gepland maar helaas kan dit door coronamaatregelen niet gebeuren en is alles uitgesteld.