HALLE - Gemeenteraadslid B. Swalens heeft voorstellen om fietsdiefstallen in te dijken

 

"Men kan er niet om heen: de voorbije jaren en ook dit jaar werden in Halle zeer veel fietsen gestolen." Die  vaststelling doet  gemeenteraadslid Benjamin Swalens, en hij doet meteen een oproep voor een "actieplan"

In 2019 werden in Halle 127 fietsen als gestolen opgegeven (bron jaarverslag politie). In september heerste er in de stationsbuurt een ware plaag. Volgens de politiediensten werden ook dit jaar, ondanks een periode van nationale lockdown van twee maanden, al 60 fietsen als gestolen opgegeven in de eerste negen maanden.

Benjamin Swalens

Dit zijn de opgegeven fietsdiefstallen, het werkelijke cijfer ligt nog hoger want niet iedereen doet aangifte. Ook al stelt men al jaren dat de aantallen in dalende lijn zijn, het blijft een criminaliteitsfenomeen dat een stad die zichzelf fietsvriendelijk noemt niet kan negeren en nooit mag minimaliseren.

Het voorstel behelst dan ook eindelijk grondig werk te maken van de bestrijding van fietsdiefstallen. In vele gemeenten gebruikt men al lokfietsen en dit met resultaat. Ook in Halle moet dit efficiënte middel ingezet worden.

Naar aanleiding van de plaatsing van camera's aan het Hallebad liet Zennevallei-korpschef M. Crispel het volgende optekenen: "Cameratoezicht kan zowel als preventieve maatregel door de betrokkenen als voor de identificatie en opsporing van daders en voertuigen door de lokale Politiezone Zennevallei een meerwaarde inhouden wanneer binnen deze bewaakte zone het openbaar domein gefilmd wordt." Bij de aanleg van nieuwe fietsenstallingen wordt daarom best voorzien in de onmiddellijke installatie van camera's.

Omdat fietsendieven vaak zo snel mogelijk de gestolen fiets van de hand willen doen op de zwarte markt zijn gegraveerde fietsen minder aantrekkelijk. Het graveren van fietsen moet vanzelfsprekend worden. De mogelijkheden om uw fiets te laten graveren zullen dan ook moeten toenemen en hierrond moet uitgebreid gecommuniceerd worden. Graveren helpt ook de fiets terug te bezorgen aan de eigenaar in het gelukkige geval dat de fietsdiefstal wordt opgelost. De stad zou er moeten naar streven dat elke fiets gegraveerd geraakt. Daarom zal het aantal mogelijkheden een fiets te laten graveren moeten uitgebreid worden: meer contactmomenten en op diverse locaties zelf naar de mensen toegaan.

Halle promoot zichzelf als fietsvriendelijke stad. Een actieplan tegen fietsdiefstal hoort daar dan ook bij. Swalens stelt aan de gemeenteraad voor:

"Voorstel tot beslissing:

1. Er wordt gebruik gemaakt van lokfietsen om fietsendieven te vatten.

2. Nieuwe fietsenstallingen worden automatisch uitgerust met camera's. Reeds bestaande fietsenstallingen, waar geen camera's zijn, worden voorzien van camera's de grootste pijnplekken eerst.

3. Om het graveren van fietsen aan te moedigen worden de mogelijkheden dit te laten doen in tijd en ruimte uitgebreid."

 

 

 

Vaak gelezen

Actueel

Kapelletjes in Beersel