HALLE - N-VA misnoegd over voetweg rond Vijver Essenbeek: te veel onzekerheid


De Vijver van Essenbeek  blijft voor beroering zorgen. Nu weer naar aanleiding van het openbaar onderzoek dat de stad Halle moest organiseren voor de vastlegging van de rooilijn voor een voetweg die zal worden aangelegd om de vijver toegankelijk te houden voor het publiek, omdat er toch huizen rond gebouwd mogen worden. 

Dat was voor de  N-VA in de gemeenteraad aanleiding om nog eens tegen de  gang van zaken te protesteren. Ze diende via  twee Essenbeekse verkozenen (Lanis en Demesmaeker) een bezwaarschrift in tegen het rooilijnplan, en wel om volgende redenen :


©RNZ - Essenbeek staat  volgens N-VA onder druk

"Dit rooilijnplan realiseert geen verbinding tussen de Kasteelstraat en het Warandepark aangezien er zich 6 tussenliggende percelen bevinden tussen het perceel met de vijver en het Warandepark. Er is geen enkele garantie dat deze weg zal doorlopen. Om een nuttige voetwegverbinding tot stand te brengen moet er tegelijkertijd een rooilijnplan worden gemaakt over die zes andere percelen. In de motivering van uw ontwerpbeslissing staat uitdrukkelijk: “De realisatie van de nieuwe gemeenteweg wordt gevestigd ten dienste van het algemeen belang en draagt bij aan de structuur, samenhang en toegankelijkheid van het geheel van de gemeentewegen zodat voldaan kan worden aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit, zowel op recreatief als functioneel vlak.” M.a.w., de motivering legt op dat de weg zal doorlopen. Er moet dus ook een rooilijnplan worden gemaakt over die zes andere percelen, zo niet is er geen enkele garantie dat er een nuttige voetwegverbinding tot stand komt. De goedkeuring van dit rooilijnplan moet afhankelijk gemaakt worden van een analoog rooilijnplan over de andere percelen, zo niet is dit rooilijnplan een slag in het water, een dode mus, een doodlopend verdronken paadje.  

Privé-eigendom

-       Dat deze nieuwe gemeenteweg privé-eigendom blijft, hypothekeert ook de aansluiting met het achterliggend Warandepark. Er wordt alleen een publieke erfdienstbaarheid van doorgang gevestigd op private grond. Zelfs de  duurtijd van deze erfdienstbaarheid wordt niet vermeld. Deze moet duidelijk van onbeperkte duur zijn. Nochtans zou een eigendomsoverdracht een bijkomende garantie vormen dat de verbinding met het Warandepark er komt en de weg openbaar domein wordt.

-       Een deel van de weg, vanaf de bredere doorkijk en achter de geplande woningen lot 8 tot en met 12, ligt op de taludschouder van de vijver. De breedte van 1,60 m , zoals voorzien in het rooiplan, kan niet gerealiseerd worden. Vermits enkel Jezus’ apostelen over water konden lopen,  moet er minstens een hangende houten constructie boven het water worden aangelegd. Dit staat niet vermeld in het ontwerpplan.  Of gaat de eigenaar de vijver opnieuw illegaal verkleinen want de tuindiepte van de  geplande woningen is nu al niet conform de goede ruimtelijke ordening?

Parkgebied 

Dit voorgelegd rooilijnplan is het beste bewijs dat de dading die u heeft afgesloten met de projectontwikkelaar een copy-paste is van de voorstellen van de eigenaar. Er is geen sprake  van een win-win situatie. De enige juiste beslissing in deze is,  de vordering tot nietigverklaring ingesteld door het Schepencollege  bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, verder te zetten. Deze procedure is nog hangende. En tegelijkertijd echt werk maken van een Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan om de vijversite definitief als parkgebied te bestemmen. 

De N-VA verwerpt ook de procedure van openbaar onderzoek. Deze stelde dat bezwaren ingediend moesten via een aangetekend schrijven. Het Vlaams decreet schrijft nergens voor dat bezwaren enkel via aangetekende brieven kunnen. Ook gewone schrijvens en digitaal moeten kunnen. Het is dan ook ongehoord dat het schepencollege een extra drempel inbouwt voor wie bezwaar wil indienen."








Vaak gelezen

Actueel

Kapelletjes in Beersel