Halle investeert verder in buurtwerking. Oppositie vraagt andere aanpak


Stad Halle blijft investeren in buurtwerking


Op de jongste gemeenteraad, eind april, heeft Halle beslist verder te investeren in buurtwerking. De motivering luidt als vlogt: "Buurtwerk Halle zoekt naar verbinding in onze stadsbuurten met de grootste diversiteit. Het buurthuis staat daarbij centraal. Want waar mensen elkaar op een positieve manier ontmoeten of samen activiteiten organiseren, wordt samenleven een stuk makkelijker. Maar een buurtwerking is veel meer dan alleen maar een buurthuis. Buurtwerk is ook een netwerk dat voor mensen zorgt, mensen samenbrengt, mensen laat opbloeien en mensen laat deelnemen aan het sociaal weefsel van onze stad. Ze krijgen daarbij de hulp van enkele ervaren begeleiders van Groep Intro. Zij zijn er ook om specifieke vragen te beantwoorden, concrete hulp te verlenen of gericht door te verwijzen."
©Buurtwerk Stad Halle

Ook de volgende jaren wil de stad dus inzetten op deze buurtwerking. Zo voorziet het meerjarenplan op termijn ook een nieuwe buurtwerking in Buizingen. Voor de volgende jaren wordt momenteel een nieuwe overheidsopdracht voorbereid. De bedoeling is om met één en dezelfde partner de werking ook de volgende jaren te ondersteunen. Voor de rest van het jaar 2020 wordt verder een beroep gedaan op Groep Intro.
 
©Stad Halle



Woonpunt  moet gezonde bevolkingsmix garanderen

 "De stad Halle pompt ook deze legislatuur net als de vorige legislatuur weer meer dan een miljoen euro in buurtwerking voor de wijken Windmoleken en Vogelweelde. De vraag is niet zo zeer "wat gebeurt er met dat geld?" maar wel "Wat zijn de bereikte resultaten?”, zegt N-VA-raadslid Benjamin Swalens. “We stellen vast dat de ontsluiting van de wijk Windmoleken niet lukt. Eerder is er sprake van een tegenovergestelde beweging: de wijk raakt meer en meer afgesloten van de rest van de buurt en  van de stad in het algemeen.”

 "Om de wijken meer te betrekken zouden we in de wijken met buurtwerking ook eens een buitenspeeldag in beperkte vorm of openluchtcinema kunnen laten doorgaan. Zo komen mensen van binnen en buiten de wijk meer met elkaar in contact. De sociale huisvestingsmaatschappij (Woonpunt Zennevallei) heeft ook haar verantwoordelijkheid.

De stad investeert intussen al meer dan 20 jaar miljoenen euro’s in buurtwerking in de desbetreffende wijken. De N-VA vindt dat ook mag gekeken worden naar de sociale huisvestingsmaatschappij. Ze investeert dan wel in een buurthuis en stelt dit ter beschikking maar meer is nodig: ze moet via haar verhuurpolitiek ertoe bijdragen dat er in de wijk terug een gezonde mix van bewoning komt zodat buurtwerking tot een minimum beperkt kan worden."

Vaak gelezen

Actueel

Kapelletjes in Beersel