Na
twee jaar testen brengt Bio-Planet voor het eerst kruiden uit een
zelfontwikkelde vertical farm op de markt. In dit gesloten systeem
worden de planten in rijen boven elkaar gekweekt. Deze methode is vrij
van pesticiden en vergt 90 % minder water en 20 keer minder oppervlakte
dan klassieke teelt. De verse basilicum van het huismerk Boni Selection
is vanaf 4 maart te koop in de 31 Bio-Planet-winkels en via de webshop
voor 1,89 euro per stuk. Later dit jaar komt daar ook koriander bij.
Minimale ecologische voetafdruk
Colruyt
Group is de eerste retailer in België die een eigen vertical farm heeft
ontwikkeld en gebouwd. De groep ziet ontzettend veel potentieel in deze
nieuwe teelttechniek, omdat die toelaat om kruiden te kweken met een
zeer kleine ecologische voetafdruk. Zo is er voor een eenzelfde
hoeveelheid planten 20 keer minder ruimte nodig dan in klassieke teelt.
Hierdoor worden waardevolle landbouw- en natuurgronden uitgespaard. Niet
onbelangrijk aangezien zo’n 80 % van het landbouwareaal wereldwijd al
in gebruik is. Door de farm te integreren in een van de
distributiecentra van de groep in Halle worden er ook 5 keer minder
kilometers dan voorheen afgelegd.
“Daarnaast
verbruiken we 90 % minder water en 50 % minder nutriënten dan in
klassieke teelt. Bovendien werken we enkel met gezuiverd regenwater, dat
we opvangen op het dak van ons verdeelcentrum”, vertelt Fabrice
Gobbato, algemeen directeur van Bio-Planet. De zelfontwikkelde, zuinige
ledverlichting en het innovatief ventilatiesysteem maken de farm zeer
energie-efficiënt. De installatie draait bovendien op 100 % groene
stroom afkomstig van windturbines en zonnepanelen.
“Al
deze aspecten maken de farm en de basilicumplanten heel duurzaam, en
dat is voor Bio-Planet doorslaggevend”, zegt Fabrice Gobbato. “Wij
willen onze klanten immers een duurzaam, lokaal en innovatief product
aanbieden. Vertical farming kan volgens ons een antwoord zijn op de
alsmaar hogere verwachtingen van onze klanten op vlak van verantwoord
consumeren. We starten nu met basilicum, later dit jaar komt er ook
koriander bij.”
Hightech basilicum
In
de hoogtechnologische installatie is er plaats voor 250.000 planten.
Dit volstaat om de vraag van Bio-Planet af te dekken. De
basilicumplanten zijn exclusief te koop in de 31 winkels van Bio-Planet
en via de webshop. Klanten vinden ze terug onder het huismerk Boni
Selection, dat inzet op een duurzaam assortiment. “Hoewel deze verse
kruiden geen biolabel dragen, verdienen ze absoluut een plek in ons
assortiment”, verklaart Fabrice Gobbato. “Ze zijn gegroeid uit biozaad
en we hebben bewust gekozen voor een bijzonder duurzaam en
composteerbaar substraat gemaakt van organische reststromen, ook al is
dit vandaag nog niet biologisch.” De basilicumplanten worden ook op
natuurlijk wijze geteeld, zonder pesticiden. Ze zijn dus 100 % puur en
de kwaliteit blijft het hele jaar door even hoog, los van de
weersomstandigheden.
De
planten hebben een frisse en sterke basilicumsmaak, die mee bepaald
werd door de Bio-Planet-klanten aan de hand van smaaktesten. Bio-Planet
heeft ook gewerkt op een recycleerbare verpakking, waarop vermeld staat
hoe klanten het basilicumplantje kunnen verzorgen zodat het zo lang
mogelijk meegaat. Zo draagt Bio-Planet z’n steentje bij om
voedselverlies bij de klant thuis tegen te gaan.
Innovatieve technologie uit eigen huis
De
‘vertical farming’ technologie werd volledig ontwikkeld door de eigen
R&D-afdeling van de groep. Biotechnologen en –ingenieurs sleutelden
de voorbije 2 jaar aan de optimale groeiomstandigheden voor de kruiden.
Zij weten perfect wat de planten op welk moment nodig hebben en dienen
lucht, licht, water en voedingsstoffen gecontroleerd toe in de ideale
hoeveelheden. Hierdoor zijn de kruiden sneller volgroeid dan bij
klassieke teelt en verbruikt de farm niet meer energie en grondstoffen
dan strikt noodzakelijk.
Voor
Colruyt Group is ‘vertical farming’ geen sprong in het onbekende.
Binnen de groep was er al heel wat kennis op vlak van hernieuwbare
energie, waterzuivering, ledverlichting, ventilatie, koeling en
automatisatie. De kennis van al deze technieken ligt mee aan de basis
van de eigen ‘vertical farming’ technologie. Daarnaast werkt de
R&D-afdeling van de groep nauw samen met kennisinstellingen, zoals
UGent en het lichtlabo van KULeuven, om het project een stevige
wetenschappelijke basis te geven. Bovendien loopt er momenteel een
onderzoeksproject in samenwerking met VLAIO, het Vlaams Agentschap
Innoveren en Ondernemen. “Om op termijn te kunnen opschalen of te
experimenteren met andere soorten, is er bijkomend onderzoek,
investering en ontwikkeling van de technologie nodig”, besluit Fabrice
Gobbato.