Leegstand Handelspanden in Halle nog gestegen

De  krant De Tijd publiceert in haar editie van woensdag 12 februari 2020 een artikel over de leegstand van handelspanden in België. Over het algemeen is de toestand niet erg gunstig geëvolueerd en dat zet extra druk op de (ver)huurprijzen. Zoals overal elders is de e-commerce één van de schuldigen voor de zorgwekkende toestand. Specifiek voor de stad Halle spelen ongetwijfeld andere factoren mee: bereikbaarheid, infrastructuurwerken, mobiliteitsvoorzieningen zoals bijvoorbeeld goed aangeduide parkeerroutes, aantrekkelijkheid van invals- en uitvalswegen en andere randvoorwaarden waar een stadsbestuur eventueel ter hulp kan snellen.

Houdt de handelsactiviteit gelijke tred met de snel stijgende bevolking? En  indien niet, hoe wordt die situatie aangepakt?

Halle heeft een bevolkingsdichtheid van 891 mensen per km2, ver boven het gemiddelde

Over die neerwaartse evolutie in de kleinhandel  bestaan veel publicaties.  Het onderzoeksbureau Locatus is in dat opzicht een expert  waar vaak naar verwezen wordt. De rapporten die het publiceert zijn lijvige, doorwrochte werkstukken,  die  overwegend  tegen betaling consulteerbaar zijn. Maar die wel door  de rechtstreeks  betrokkenen zeer ter harte worden genomen. Alleen vastgoedontwikkelaars maken zich nog geen zorgen, die indruk krijg je wel eens...

Onze redactie zocht naar andere kanalen en vond dit rapport van 33 pagina's over Halle. Wij  kwamen zo  ook terecht bij dit dossier handel Halle.


Hoe staat Halle er voor?  De leegstand bedraagt 13.1 % tegenover 9.9 % als Vlaams-Brabants gemiddelde. De trend blijft neerwaarts, zoals de grafiek boven rechts aantoont. De rode lijn stelt Halle voor.



De grote  en middelgrote nieuwbouwprojecten in Halle voorzien allemaal in bijkomende handelsruimten. Vergelijk het met Skistations in de Alpen: daar  komen ze nu tot het besef dat je beter niet bijbouwt als er geen sneeuw meer valt. En dat wat er al staat nu al zowel maatschappelijk als economisch problematisch is voor talloze  Alpendorpen die uit hun voegen zijn gegroeid.

Citaat uit De Tijd: 'In Nederland krijg je niet uitgelegd  dat in het centrum van Hasselt, dat nu al kampt met een leegstand van  16.7 procent van de handelspanden en 18.9 procent  van de verkoopoppervlakte , binnenkort  nog 25.000 vierkante meter wordt toegevoegd". 

Maar Halle is  natuurlijk Hasselt niet.


 Meer echt nieuws over Halle op deze pagina's.


Vaak gelezen

Actueel

Kapelletjes in Beersel