REGIO - Provinciegouverneur is duidelijk: Verenigingen mogen niet "zomaar" huis aan huis verkopen

De Gouverneur  van Vlaams-Brabant reglementeert de huis-aan-huis-verkoop van  verenigingen.  

De gouverneur van Vlaams-Brabant heeft in een politiebesluit van 4 november een artikel opgenomen waarin de ‘occasionele verkoop van goederen door verenigingen’, wordt geregeld. Aanleiding was de onduidelijkheid die hierover bestond na de publicatie van het MB van 28 oktober 2020 en de wijziging daarvan door het MB van 1 november 2020, met als gevolg talloze vragen van lokale besturen en verenigingen. De gouverneur beoogt een evenwicht te brengen tussen een maximale epidemiologische veiligheid enerzijds en het toch nog mogelijk maken voor verenigingen om een centje bij te verdienen anderzijds.



Samenkomen met leden van een vereniging om gezamenlijk eten te bereiden, wordt beschouwd als een “activiteit” en wordt niet meer toegelaten. Dit is duidelijk de geest van de huidige regelgeving en die moet worden gevolgd om het virus nu terug te dringen.

Men kan als vereniging nog wel bereide maaltijden verkopen als die worden bereid door of in samenwerking met een professionele cateraar, die strikt gereguleerd werkt.

Er mag ook aan huis geleverd worden door leden van de vereniging, maar het moet gaan om op voorhand bestelde producten, en niet om huis-aan-huis te gaan aanbellen. Uiteraard moeten hierbij ook de regels rond afstand, dragen van een mondmasker en hygiëne worden gevolgd.

Een afhaalpunt wordt bij voorkeur in de winkel van de cateraar georganiseerd.

Een apart afhaalpunt dat door enkele (nooit meer dan vier) leden van de vereniging worden bemand kan ook, maar moet georganiseerd of goedgekeurd door de lokale overheid verlopen en bijgevolg strikt voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften. Het is aan te raden dit zoveel als mogelijk in de buitenlucht te organiseren, zoals dit nu ook geldt voor het afhalen van bestelde goederen aan winkels die gesloten zijn.

Het artikel uit het politiebesluit van de gouverneur van 4 november 2020: 

“Verenigingen die een occasionele verkoop organiseren van goederen, werken voor de eventuele bereiding en afhaling van deze goederen volgens de bestaande sectorprotocollen (voor etenswaren impliceert dit onder meer dat het ganse proces moet worden begeleid en uitgevoerd door een professionele traiteur/cateraar/restaurateur). Indien er niet wordt geleverd, werkt de vereniging via een afhaalpunt georganiseerd of goedgekeurd en gecontroleerd door de lokale overheid of een winkel, met naleving van de minimale regels zoals opgenomen in Art. 8 §1 derde lid van het Ministerieel Besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.”

 

 

Sint-Pieters-Leeuw: van bouwgrond naar landbouwgrond

In Sint-Pieters-Leeuw wordt een nieuw gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan(RUP) Reysberg uitgewerkt. Hiermee zorgt de gemeente er voor dat van bouwgrond opnieuw landbouwgrond wordt gemaakt.

 

 

Het doel van dit RUP is het planologisch herbestemmen naar een hoofdzakelijk open ruimte bestemming van de zone tussen Brusselbaan/Gladiolenlaan en de Reysveldweg. Deze zone werd in het Vlaams strategisch gebied rond Brussel (VSGB) sinds 1 januari 2017 als woongebied Art A2.1. bestemd (voordien Bouwvrij Agrarisch gebied).

De opmaak van het RUP Reysberg kadert in de beleidsvisie die tijdens de vorige gemeenteraadszitting van 24 september is goedgekeurd. In deze visie staat dat er bij de beoordeling van aanvragen tot omgevingsvergunning of verkavelingsvergunning, een verhoogde aandacht moet zijn  voor het maximaal behoud van de open ruimte bij nieuwe woonontwikkelingen. Dit geldt in het bijzonder voor verkavelingen en groepswoningbouw die een uitdeining van de woonkernen richting de open ruimte inhouden en in het bijzonder bij projecten waar de aanleg van nieuwe wegen noodzakelijk is.

De zone aan de Reysbergveldweg blijft door de opmaak van een RUP behouden als landbouwgebied. Het is  eerste bouwzone die opnieuw officieel  landbouwzone wordt. Binnenkort zullen er nog meer RUP’s worden opgestart om het landelijk karakter van deze zones te bewaren.

 

 

Wereldmaand vanaf de keukentafel in Halle

Unnamed

 

 

Naar jaarlijkse traditie is in Halle de November Wereldmaand van start gegaan. Omdat de Stad Halle besloot alle activiteiten in het Wereldcafé te annuleren wegens corona waren de deelnemende verenigingen noodgedwongen snel te schakelen naar alternatieve formules. Het burgerinitiatief Mondiaal Halle heeft ervoor gekozen om zich gedurende de maand november dagelijks te tonen via de publicatie van een originele column vanaf een Halse keukentafel.

 ‘Zwijgen is geen optie’, zegt Miguel Estrada van Mondiaal Halle. ‘Voor ons wordt het deze keer een November Wereldmaand vanuit je kot. We willen een positieve bijdrage leveren door dagelijks een openhartige column te publiceren. Zeven Halse keukentafels werden bereid gevonden om vanuit hun bubbel met een ongedwongen column te komen. Vanuit diverse achtergronden en perspectieven zal ingespeeld worden op de November Wereldmaand. Zo blijven we Halle uitnodigen om van de wereld een betere plek te maken.’

De columnisten en hun wekelijkse persoonlijke columns zijn : Nicole Van Overstraeten op zondag, gezin uit Essenbeek op maandag, Eunice Yahuma op dinsdag, Bernadette Meeus en Marc Heremans op woensdag, Els en Stef uit Sint-Rochus op donderdag, Miguel Estrada op vrijdag en Bruno Tordeur op zaterdag. ‘De digitale wereld is ondertussen voor veel mensen een indringende dagelijkse realiteit en de sociale media nu dus extra inzetten en aanspreken om onze stem te laten horen en mensen veilig te ontmoeten ligt voor de hand ’, vult Hilde Rooselaer aan. ‘Iedereen die wil kan ongezien aanschuiven bij één van de zeven levendige keukentafels in Halle. Verwacht van deze dagelijkse mondiale columns echter geen zwart-wit verhalen, maar doodeerlijke bespiegelingen zonder taboes.’

Dagelijks, de November Wereldmaand 2020 vanaf de keukentafel , te lezen van 1 tot 30 november op www.mondiaalhalle.be en via de sociale media van Mondiaal Halle ( Facebook , Instagram en Twitter ).

 

Gouverneur Jan Spooren bezoekt AZ Sint-Maria in Halle

Ook in de Vlaams-Brabantse ziekenhuizen is het alle hens aan dek om voor de toestroom van Covid-19 patiënten de nodige medische en verpleegkundige zorgen te verstrekken. Gouverneur Jan Spooren brengt samen met René Wolfs, adjunct van de federale gezondheidsinspecteur en burgemeester Marc Snoeck een bezoek aan het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maria in Halle.


 

“Ik besef dat de druk op onze ziekenhuizen enorm groot is. We zijn vooral bezorgd over het personeel, want voor hen is het fysiek en mentaal enorm zwaar en zijn ze nog moe van de eerste Corona golf. Als gouverneur vind ik het belangrijk om te luisteren naar de noden en bezorgdheden van de ziekenhuizen en om deze aan te kaarten bij de Vlaamse en federale overheid”. 

Jan Spooren, provinciegouverneur

Tijdens het bezoek aan het ziekenhuis van Halle, maar ook eerder vandaag tijdens het bezoek aan het regionaal ziekenhuis Heilig Hart in Tienen, wil de gouverneur vooral een hart onder de riem steken van al het ziekenhuispersoneel, gaande van  directie, artsen, verpleegkundigen, paramedici tot ook al de ondersteunende diensten zoals bijvoorbeeld  het keuken- en onderhoudspersoneel.  Allemaal zijn ze onmisbare schakels in ons gezondheidssysteem, broodnodig om de levens van vele Corona slachtoffers te redden.

"We zijn zeer verheugd om de vertegenwoordigers van deze overheden te mogen ontvangen. Het is voor ons ziekenhuis opnieuw een teken dat zij zeer met het ziekenhuis begaan zijn en aandacht hebben voor de grote druk die nu al maanden rust op het personeel in deze moeilijke tijd. Door hun gezamenlijke aanwezigheid tonen zij ook aan dat zij blijven gaan voor een nauwe onderlinge samenwerking. Als ziekenhuis willen we hen hierbij ook vragen om in deze crisissituatie te pleiten om steeds in een zo uniform en helder mogelijke regelgeving te voorzien, zoals bijvoorbeeld bezoekregelingen die per fase van het noodplan voor alle ziekenhuizen zouden gelden. Tenslotte werken we graag verder met hen samen om te werken aan een zo gepast mogelijk in- en uitstroombeleid voor onze Covid-patiënten.”

Axel Kerkhofs, algemeen directeur van het ziekenhuis.

 

De gouverneur is aangenaam verrast door het creatief ondernemerschap van het ziekenhuis en hun samenwerking hierin met de eerste lijn en de lokale besturen.  Momenteel worden de plannen om de in- en uitstroom van patiënten gesmeed. Over een dikke week wordt de piek in de ziekenhuizen verwacht en om deze goed te kunnen managen werkt het ziekenhuis, samen met de eerste lijn aan een schakelplan.  Men doet dit niet op vraag van de overheid maar uit eigen inzicht om de crisis te managen maar om de kwaliteitsvolle zorg naar de patiënten te garanderen.  Het is eigenlijk spijtig dat er weinig ruimte en regelgeving is voor dergelijk creatief ondernemerschap, hij zal dit ook meenemen naar de hogere overheid.

 

 

Vaak gelezen

Actueel

Kapelletjes in Beersel