HALLE - De wonderbaarlijke redding van de Ossenkop

 Driekoningen, driekoningen, geef mij een nieuwe hoed. Mijn oude is versleten, mijn moeder mag 't niet weten. Mijn vader heeft het geld op de rooster geteld.

Afbeeldingen©RNZ

We zijn nog lang niet aan de christelijke feestdag toe, en daarom misschien profiteren gehelmde arbeiders er vandaag van om de Ossenkop  van het gebouw dat ooit Au Trois Rois heette en onder andere een drankgelegenheid was, van de vergetelheid te redden. Hier stroomde ooit de Zenne, nu nog slechts riolwater ondergronds, maar de historische leerlooierij, die niet zonder vele hectoliters water kon, had hier voor de moderne Hallenaar  al lang geen plek meer. Alleen de arduinen boog met Ossenkop als sluitsteen, herinnerde er nog aan. Wat weinigen  ook wisten.

 



Het charmante bouwsel dat al gesneuveld is, was namaak middeleeuws en kon bij echte erfgoedfanaten weinig enthousiasme wekken.

 

Archieffoto

 


 

Op de hoek van de Vuurkruisenlaan en de Basiliekstraat kabbelt (?) de riool ondergronds voorbij.  Vandaag  heb je nog  uitzicht op het schoolgebeuren er  achter, maar de Ossenkop komt terug, geïntegreerd in "achttien kwaliteitsvolle wooneenheden" die samen als Driekoningen door het  leven zullen gaan.  Welk Hals koor komt bij de inhuldiging zingen?


Vaak gelezen

Actueel

Kapelletjes in Beersel